jueves, 2 de febrero de 2017

Primera entrada: Sessió 2 de febrer


En la primera sessió de l'assignatura hem començat realitzant una sèrie d'activitats per a reflexionar sobre els nostres coneixements previs sobre el tema "El Pensament Científic".

La primera activitat, ha sigut: "dibuixa a un científic". L'alumnat ens hem dedicat a plasmar aqueixa idea i després s'ha plantejat una sèrie de preguntes per a tractar els prejudicis sobre la imatge de la ciències com a estudiants. Les preguntes de Juanfran han anat abordant aspectes interessants com la perspectiva de gènere, l'edat, l'aspecte i altres estereotips associats a la ciència.

En el meu cas, he triat a una xica jove en un laboratori, alegre i envoltada d'unes vistes al camp des de la finestra (el meu mòbil no realitza fotos de qualitat, problema que he de solucionar pròximament), amb un quadre de René Magritte de fons ("Li fils de l'homme") i una pissarra amb diferents anotacions.

La idea de l'estereotip de gènere sempre ha sigut un focus d'interès per la meua banda. Les altres creacions pels companys i companyes de l'aula (magisteri d'educació infantil és un grau on preval el sexe femení, alguna cosa sobre el que m'agradaria reflexionar en una pròxima entrada) han repetit alguns tòpics però no han sigut tan acusats com en altres grups segons les impressions arreplegades pel professor.

En aquest punt, la ciència, l'art i altres símbols relacionats amb el gènere femení segueixen patint un injust oblit enfront dels masculins, encara que aquest siga un tema de major discussió i futura reversió per part de les generacions de futurs docents que ens incorporarem a les aules en l'actualitat i el futur. Aquests valors han d'impregnar la nostra labor docent: respecte a la diversitat, igualtat d'oportunitats, transversalitat, enfocament sistémico, etc.

Aquesta imatge de científic, en cercar en google imatges, mostra en la seua primera entrada aquesta imatge:


Per sort, la segona és una dona emprant unes ulleres de protecció i amb una edat que no es podria considerar "anciana" com el primer:


D'alguna manera, el cercador d'imatges de Google a la seua manera també crea aquesta imatge de desigualtat en diversos àmbits. Una vegada vaig escoltar una notícia durant els Jocs Olímpics on en cercar en imatges deportes en masculí i en femení, seguia creant-se un residu sexista en les cerques, donant un to més de moda, bellesa més que la imatge competint. L'estereotip per desgràcia segueix estant arrelat.

Sempre he considerat interessant la perspectiva de gènere, així que una manera de reivindicar a la figura femenina dins de la ciència la podem trobar en exemples com aquests portals jugant amb el joc de paraules dels termes "dones" i "conciència".Fa anys vaig realitzar una labor similar en publicar una sèrie d'articles sobre música experimental i perspectiva de gènere:Una altra activitat, consistia a destacar factors influents per a ensenyar ciència en educació infantil. En l'aula hem anat fent diferents aportacions que han anat destacant la importància de crear un aprenentatge vivenciado de la ciència, al contrari que moltes de les nostres experiències com a alumnes i alumnes en la nostra etapa educativa anterior, reflexions que hem plasmat en posits en la pissarra de l'aula.

Al meu entendre, un enfocament que vivencie les ciències entrant en l'aula a aqueixes edats, per a l'alumnat d'infantil és similar a l'alquímia. Al no poder ser abstracta i complexa, ha de ser tangible pel procés evolutiu en el qual se centra la nostra formació. D'aquesta manera, la nostra formació per a traslladar aquest enfocament a l'aula és clau. De la mateixa manera, aproximar-nos a ella des d'un gir dialógico i consensuat amb el nostre alumnat, partir dels seus interessos, crear racons, elaborar projectes de recerca, centres d'interessos i ser capaços d'estar preparats per a poder generar aqueixos recursos o conèixer les eines per a poder crear-los (des de bibliogràfics, altres professionals del centre i com no, les comunitats de professors i pàgines relacionades en Internet). Sempre sense oblidar l'enfocament del joc en aquesta etapa, fonamental.

Òbviament, aquests aspectes no estan aïllats. Estem dins d'una comunitat educativa i un entorn, açò implica tenir a la nostra disposició una sèrie de recursos i oportunitats singulars, tasca que hem d'aprofitar per al seu ús didàctic. Ací també entra en joc la creativitat, fonamental per a desenvolupar-la en el nostre alumnat i essencial per al professorat en aquesta tasca dins del procés d'ensenyament i aprenentatge. En el cas dels recursos materials, moltes vegades la creativitat és indispensable davant la falta de suport econòmic.

Finalitzant, l'actitud docent cap a les ciències és clau també. Les paraules que he afegit a en els posits han sigut:


  • Apassionant: Labor que em va inculcar el meu tutor en EGB (6º ahasta 8º d'EGB) "Don Carlos" (signe dels temps aqueix Do, romanent d'una altra època) en estar constantment realitzant experiències en el laboratori del Col·legi Jaime I.

  • Abstracta: Especialment en l'etapa de l'Institut, on vaig tenir males experiències amb el professor de Física de COU. Aquesta idea d'abstracció, com a entelèquia a la qual l'alumnat se sent poc implicat no vull que forme part de la meua labor docent. No perquè no crea que el meu futur alumnat a aqueixes edats no siga capaç, sinó que tractaré de proporcionar-los les eines necessàries perquè ho aconseguisquen.  • "Solament s'Aprèn el que s'Estima", una adaptació abreujada del neurocientífic Francisco Mora els treballs del qual aborden l'educació. La ciència, l'amor i a l'aprenentatge. Perfecta manera de començar les sessions d'una assignatura aquest quadrimestre. Espere que la formació que reba m'ajude a prendre aquest camí o precisar-ho d'una manera més clara.


No hay comentarios:

Publicar un comentario