lunes, 13 de febrero de 2017

Literatura i Naturalesa: "Dientes de León" de Jang Sung Kim i Hyun Gyung Oh (Tramuntana,2016)

Com ja vaig explicar en anteriors entrades, altres entrades del blog anaven a estar destinades a temàtiques diverses i, especialment, àlbums il·lustrats per a educació infantil i, aprofitant l'assignatura, que tinguen una relació amb el medi natural.

"Dientes de León" també poblen aquest blog i em vaig basar en aquest àlbum il·lustrat premiat en 2015 amb un esment especial com a "llibre de no ficció" en el Bologna Ragazzi Award 2015 i forma part del catàleg de la Biblioteca d'Educació de la Universitat d'Alacant.

El text de l'àlbum és senzill i predomina la reiteració, provocant una sort de mantra que es va repetint en passar les fulles i les meravelloses il·lustracions que van jugant amb l'espai, guanyant terrè sigilosament, en un ritme proper al de la naturalesa. 


Aqueix cicle, es descriu perfectament en l'àlbum, formant cada pàgina un nou pas en el cicle de vida de "les dents de lleó", que ja en la primera pàgina ens mostra la intenció del llibre i la metàfora en mostrar-nos en les cobertes cares de xiquets i xiquetes diferents, però amb un missatge clar per a transmetre el intertexto lector de l'obra. Les dents de lleó creixen, apareixen en qualsevol part, floreixen i volen pel cel en l'última pàgina. "Les dents de lleó, són dents de lleó", com la infància, els desitjos, il·lusions i fantasies. D'un text tan breu i unes il·lustracions tan clares, el missatge pot ser tan universal i humanista que admet tot tipus d'aproximacions. Sempre des de li emoció i el reconeixement del valor de la vida, en qualsevol lloc i moment de la seua evolució.Una de les meues memòries primigènies es remunta a corretear per la casa de camp de la meua família, jugant a cercar a les "dents de lleó" per a bufar-los i formular un desig.  Aquest àlbum, és una autèntica declaració d'amor a la fantasia i a la vida. Una lectura per a transmetre tots aqueixos valors al nostre alumnat. Per moltes raons, ells i elles són un bufe d'esperança i, aquesta és la màgia de tan bella etapa educativa.

Per la temporada de l'any, pot ser un bon moment per a plantar llavors de dent de lleó en l'aula, en el següent enllaç us expliquen els passos a seguir.


"Blown a wish..."1 comentario:

  1. És una passada tot el que esTIC aprenent al teu bloc
    Gràcies Fran, per ser així!

    ResponderEliminar