martes, 9 de mayo de 2017

Sessió 20: Éssers vius 2


Avui, hem continuat amb les sessions teòriques de la unitat. En primer lloc hem fet referència a noves qüestions com són la fotosíntesi:
La gran majoria del pes d'un arbre prové del diòxid de carboni de l'aire:
  • CO2 + H2O + sals (poca) produeix H de carboni + O2 (↑)+proteines (poca)
  • Utilitzant H2O amb àtoms d’oxigen “marcats”


Després, hem comentat com es reprodueixen les plantes. procés de polinizacion i fertilització que es pot observar en el següent esquema:"El pol·len és transportat per l'aire, l'aigua, els insectes o xicotets animals fins a una flor diferent. Si el pol·len aconsegueix l'estigma d'una flor de la mateixa espècie, es forma un tub polínico que creix cap avall per l'estil i transporta els gàmetes masculins fins a l'òvul . Dins del sac embrionari de l'òvul, un gàmeta masculí fecunda la ovocélula i forma un zigot que dóna lloc a l'embrió. El segon gàmeta masculí s'uneix a dues cèl·lules del sac embrionari anomenades nuclis polars per a formar el endospermo nutritiu que envolta l'embrió de la llavor."

Aquest procés m'ha recordat a un conte com a "Dientes de León" del que ja vaig fer una entrada i em fa també recordar l'àlbum il·lustrat "Abella: Un xicotet miracle de la naturalesa" (Ed Bruño) de Patricia Hegarty i Britta Teckentrupp, on es mostra el procés de pol·linització. Un recurs adequat per a educació infantil, encara que aqueixa qüestió la reprendré més endavant.


Una altra qüestió en la qual ens hem detingut ha sigut: Quines estratègies s'han desenvolupat en els següents plantes per dispersar els seues llavors?
Les llavors, adquireixen una estructura aerodinàmica per a dispersar-se i hem vist diferents tipus d'estratègies, com una cobertura simulant enganxes o garfios que després d'agarren a xicotets animals i aconsegueixen ser transportades o el desenvolupament d'una cobertura o baina per a nodrir-se i protegir-se.

Les llavors són els òrgans de disseminació dels vegetals. Cada sement conté l'embrió de la futura planta, substàncies de reserva i una o més cobertes protectores. Les llavors es formen després que es produïsca la fecundació en les flors i aquestes es transformen per a donar origen als fruits. Es denomina diàspora a la unitat funcional de disseminació, siguen cuales siguen les parts que la integren: una o més llavors, ben acompanyades del fruit (o d'una part d'ell), o ben unides a altres estructures de les flors o inflorescències.
  1. La anemocoria consisteix a aprofitar la força del vent per a la disseminació. Permet recórrer grans distàncies, però el resultat és aleatori i pel camí es perden nombroses llavors, que cauen en ambients hostils on no podran germinar. Existeix una gran varietat d'apèndixs, com a arestes, corones de pèls i corones membranáceas, que faciliten la suspensió en l'aire i allarguen així la distància recorreguda.
  2. La dispersió per l'aigua ocorre en les plantes que viuen en l'aigua o prop d'ella, com els cocos, que poden surar grans distàncies abans d'aconseguir terra en un lloc diferent al punt de partida, on, lliures de competència, estan en disposició de germinar.
  3. La dispersió facilitada pels animals, o zoocoria, és una alternativa més segura que l'anterior; com a conseqüència, les plantes solen formar menys diàspores i de major grandària. Els fruits carnosos constitueixen l'adaptació més coneguda en aquest tipus de disseminació. Els animals els ingereixen al costat de les llavors, que travessen el tub digestiu sense veure's alterades i són alliberades amb els excrements, lluny de les plantes progenitores.
  4. Finalment, hi ha un tipus de disseminació que es produeix gràcies a mecanismes de la pròpia planta, la autocoria, en la qual les llavors són projectades com a conseqüència de forces internes. El procés sol guardar relació amb les tensions que genera la dessecació de les cobertes dels fruits i que proporcionen l'energia necessària per a llançar les llavors cap a l'exterior.


L'última qüestió plantejada ha sigut si totes les fruites tenen llavors.  Aquesta pregunta ha vingut il·lustrat amb una imatge de diferents plàtans que cadascun tenia unes característiques en mostrar llavors en el seu interior uns i el que consumim normalment apesara molesten per a menjar-nos-ho. Açò s'explica per les Lleis de Mendel i una curiosa entrada que explica aquest procés en el següent enllaç:


Finalment, la resta de la sessió ha estat dedicat a la preparació d'una activitat pràctica en grup sobre possibles maneres d'acostar els coneixements dels éssers vius com les parts d'una planta, la germinació, la fotosíntesi que hem vist aquestes sessions d'una manera que ens ea el simple ús de fitxes.

El curt presentat avui en classe ha sigut el "venedor de fum". Un curt atractiu que ens fa reflexionar sobre la importància de plantejar-nos qüestions sobre la nostra societat de consum, moltes vegades centrada en el desig que en la satisfacció. Un dels principals agents  per a dur a terme aquesta estratègia és la publicitat. Però en classe s'ha fet esment a la necessitat de ser cauts amb les coses que expliquem a la infància i les mentides que els diem per a crear una falsa aparença.Finalment, hem comprovat els avanços del nostre Mr Alpiste i les 4 plantes d'enciam exposades a diferents condicions de llum, aire i aigua.


Als nostres ninots, el reg que els apliquem en l'última sessió (abundant) ha servit per a anar apreciant ja les primeres mates d'herba apuntant pel cap. Les que tenien menys llum, eixien blanques i menys fortes.


A les nostres plantes, hem observat que la que no tenia reg estava ja en mal estat, mentre que les que vam exposar a condicions sense llum o aire però amb aigua, segueixen creixent. Seguirem observant el procés...

Finalment, hem tornat a aplicar 30 ml de reg a les plantes.


En l'activitat proposada per a realitzar amb alumnat d'educació infantil, en el meu cas vaig tenir accés a treballar en un centre d'educació infantil de 2 anys. En aquest cas, tres alumnes de tres anys: Victoria, Izan i Valentina. Ells van ser exposant els motius pels quals assenyalaven a uns elements davant uns altres. Quasi tots feien referència a la locomoció i al moviment per a distingir als éssers vius. Victoria feia aqueix raonament, jo li qüestionava sobre si creixien les plantes i ella llavors responia que sí. El gat va ser l'únic que no va assenyalar, en estar al costat de l'ós de peluix va interpretar que aqueix gat també ho era.
Les intervencions les gravem en àudio a més.
No hay comentarios:

Publicar un comentario